10 saker du bör kräva av dina solglasögon

- 24 juni

Att strunta i solglasögon kan i längden ge mer eller mindre allvarliga ögonskador. Men att köpa vettiga solglasögon är inte helt lätt. Som ögonläkare och ögonexpert vill jag därför ge dig 10 konkreta råd så här inför sommaren.

1. Mörka glasögon utan UV-skydd lurar pupillen att vidgas, vilket kan skada ögat. CE-märkta solglasögon har garanterat fullt UV-skydd.

2. Solglasögonen bör sluta tätt runt ögat. Detta gäller framförallt i miljöer med stark reflektion av solljus, t ex på havet (eller ett soligt vinterfjäll).

3. Ju starkare ljus desto mörkare glas. Men var försiktig med alltför mörka glas vid bilkörning då de kan filtrera bort vissa signalfärger.

4. Ett bra glas bör släppa igenom alla färger för en korrekt återgivning av verkligheten. Gröna och grå glas ger bäst färgåtergivning. Blå glas är direkt olämpligt eftersom de släpper igenom det skadliga blå ljuset. Bruna glas rekommenderas vid bilkörning.

5. Vissa solglasögon har graderat ljusgenomsläpp. De är bra vid bilkörning eftersom de låter föraren se instrumentbrädan tydligt.

6. Så kallat fotokromatiskt glas blir mörkare vid ökad exponering för solljus. Reaktionstiden är dock många gånger för långsam för att de ska räknas som riktigt bra. Men utvecklingen går stadigt framåt för snabbare reaktion.

7. Buckliga eller ojämna glas kan ge avbildningsfel och därför inverka negativt på synskärpan. Det är extra viktigt för små barn att glasen håller hög optisk kvalitet eftersom deras synsystem inte formats färdigt.

8. Solglasögon med slipade glas ska vara antireflexbehandlade för att eliminera oönskade reflexer. Det är en fördel om de är polariserande.

9. Välj solglasögon i ett komfortabelt material. Mineralglas är tåligt men tungt. Plastmaterial är lätta och ger dessutom ett bättre UV-skydd.

10. Billiga CE-märkta solglasögon har fullgott UV-skydd och funkar utmärkt för till exempel bilkörning. Men de har oftast sämre färgåtergivning. Det är värt att lägga någon hundralapp extra för högre kvalitet.

UPPDATERAT: CE-märkning har onekligen allmänt betraktats som ett trovärdigt tecken på att solglasögons UV-skydd håller vad det lovar. Den 19 juli dök det dock upp en varningsrapport från Australien som lyfter fram att det fuskas med CE-märkningen. Vi har gått ut med ett pressmeddelande om detta idag, vilket kan hittas på vår hemsida. Capio Medocular har under många år – fram till 2007, gjort egna påkostade studier hos Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP av ca 10 olika solglasögon/år). Samtliga glasögon uppfyllde den angivna filterkategorin. Men efter den senaste rapporten finns förstås anledning att vara mer försiktig med påståenden om CE-märkningens innebörd. Från Capio-Medocular kommer vi att följa upp detta noggrannt.

  
Bo är medicinskt ansvarig för gråstarr och ögonmedicin på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1989. Laserpionjär i Västsverige som utfört över 10 000 ögonoperationer. Håller föredrag om ögat både nationellt och internationellt. Seglar på fritiden.

En kommentar till “10 saker du bör kräva av dina solglasögon”

  1. pharmacy tech skriver:

    Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher!

Kommentera detta inlägg