Föreläsning om multifokala linser

- 7 juni

Härförleden blev jag blev inbjuden till Baltic Cataract Club (en förening med syfte att utbyta erfarenheter angående gråstarroperationer) att hålla ett föredrag om multifokala linser i Vilnius. För mig var Vilnius en vit fläck på kartan, jag har besökt Tallin och Riga men längre än så har varken hjärnan eller kroppen kommit i den regionen. När resan kom på tal uppstod en stunds omedelbar, geografisk härdsmälta medan den man språkade med desperat försökte få ordning på sina kunskaper om baltstaterna. Oftast blev det till slut en tämligen okvalificerad gissning där Vilnius kunde hamna i vilken av dom baltiska staterna som helst. Baltstaterna ligger i ”bokstavsordning” men tyvärr missade någon den poängen när huvudstäderna fick sina namn. Ni vet ju naturligtvis att det är huvudstaden i Litauen och att Vilnius, förutom att vara Europas fysiska medelpunkt, också figurerar på UNESCOS världsarvslista.

Väl där lyste solen och Vilnius visade sig vara en pärla med mycket oförstörd charm. Jag hade som tur var inkvarterat mig i den äldre delen av staden medan kongressen ägde rum i ett anonymt hotellkomplex en bit därifrån – ute i ingenstans. Det var en dags möte där jag hade ett föredrag om multifokallinser i allmänhet och ReSTOR-linsen i synnerhet (det är den vanligaste av de multifokala linser vi använder).

I mitt föredrag fokuserade jag framför allt på vad man ska tänka på när det gäller urvalet av patienter, d v s vilka som är lämpade för multifokallinser. Jag tog också upp vad som är viktigt att tänka på vid förundersökningen av dessa patienter samt fördelar och nackdelar med olika typer av multifokala linser. Det blev mycket uppskattat och frågorna efteråt ville aldrig ta slut. Övriga föredragshållare kom från alla de baltiska staterna plus Finland. Dom andra föreläsarna tog gärna upp unika fall och andra ovanligheter som det ofta blir på möten där en specialiserad grupp av människor möts. Det var på det hela taget intressant för mig med och rent av spännande.

Jag kan utan tvekan rekommendera ett besök i Vilnius även om man inte är ett dyft intresserad av grå starr eller religion. För förutom de 20-tal kyrkor (varav en dock fungerar som fängelse!) som finns utspridda på knappa 4 kvadratkilometer, så kan man gott frekventera en av de små uteserveringar som finns överallt i Gamla Stans gränder, äta gott, kanske kosta på sig god öl för 16 spänn eller bara spankulera runt och njuta av en stilfull plats med bevarat behag utan turistträngsel.

UPPDATERAT: Jag har nu skrivit ett inlägg om multifokala linser. Läs det gärna om du vill veta mer.

  
Göran är medicinskt ansvarig för synfelskirurgi på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1991. Har utfört över 10 000 gråstarr- och synfelsoperationer. Var en av de första i Europa att använda ICL-linserna. Internationell rådgivare, föredragshållare och kursledare. Gillar musik, böcker och film.

Kommentera detta inlägg