Rapport från ögonutbildning i Kongsberg

- 21 juni

De senaste 8 dagarna har jag befunnit mig i Kongsberg, Norge, där solen strålat och knappt ett moln synts till på himlen. Jag var dock inte där för att njuta av vädret, utan som en del i en vidareutbildning som jag påbörjade i november förra året. Utbildningen är på master-nivå och är ett samarbete mellan Pennsylvania College of Optometry och Högskolan i Buskerud, med inriktning på klinisk verksamhet.

Dagarna i Kongsberg inleddes med föreläsningar om sjukdomar och hur de kan påverka ögonen och synen. Bland de sjukdomar som det förelästes om fanns högt blodtryck och diabetes, två mycket vanliga sjukdomar i västvärlden. Efter två dagar fyllda med föreläsningar fortsatte sedan utbildningen med praktiska moment där vi tränades i att, med hjälp av diverse linser, speglar och instrument, undersöka ögats insida. Det här kommer vi sedan få stor nytta av när vi till hösten åker till USA för att tillbringa 2 veckor på en klinik där. Praktiken varvades med genomgångar och på kvällarna somnade jag gott med huvudet fullt av nya intryck. Mot slutet av veckan avslutades de praktiska momenten, och föreläsningarna tog vid igen. Nu fokuserades det på det jag arbetar med just nu, nämligen ögonoperationer. Föreläsaren hade själv arbetat som optiker på en klinik som sysslar med ögonlaser, och det var intressant att ta del av hennes erfarenheter, även om jag kände igen mycket från mitt eget arbete.

Efter dagarna i Kongsberg känns det som ett helt rätt val att påbörja denna utbildning. Mycket återstår, utbildningen ligger över totalt två och ett halv år, men jag tror att det kännas som om tiden flyger iväg.

  
Patrik bedömer om patienter lämpar sig för synfelskirurgi och vägleder i metodval på Capio Medocular. Legitimerad optiker sen 1998. Föreläser för optiker och allmänheten om synfelskirurgi. Gillar böcker, figurspel, båten och hemvärnet.

Kommentera detta inlägg