Rapport från ögonutbildning i Philadelphia

- 13 december

Den 8:e oktober lämnade jag ett höstkallt Sverige för att bege mug till det stora landet i Väster. Som ni kanske läst i ett tidigare inlägg i bloggen går jag på en vidareutbildning sedan ett drygt år och oktober var det dags att resa till Philadelphia för praktiska moment under två veckor. I USA sken solen och det kändes som sommar. Höstkläderna åkte direkt ner i resväskan igen och jag hann med en dag i New York innan det var dags att fara vidare till Philadelphia.

Väl framme i Philladelphia var det inte mycket tid för annat än skolarbete. På programmet stod att undersöka en mängd personer som inbjudits av Pennsylvania College of Optometry och med hjälp av tidigare inhämtade kunskaper ställa diagnoser på de problem de hade och föreslå behandlingar eller lösningar. I Philadelphia är glaukomhögt blodtryck och diabetes vanligt förekommande sjukdomar och många av de personer vi träffade hade någon, eller flera, av dessa sjukdomar. Jag och mina studiekamrater undersökte flera personer varje dag och även andra mera ovanliga sjukdomar förekom. De flesta kvällarna ägnades åt att slå i kurslitteratur och lösa instuderingsfrågor.

Som ni kan se på bilden ovan är det inte så stor skillnad på utrustningen vi arbetade med i Philadelpha från den jag är van vid på mitt arbete, även om vi här hemma har en del ytterligare utrustning för att mäta ögonen inför synfelsoperationer. På bilden undersöker jag ögonbotten med hjälp av ett instrument som heter B.I.O.

Andra veckan intensifierades utbildningen, med fler undersökningar varje dag, och vi hann även med en föreläsning om farmakologi med inriktning på läkemedel för ögon. Veckan avslutades med en utvärdering där vi fick våra betyg.

Jag ser redan nu fram emot nästa års resa till Philadelphia, som blir det sista jag gör under denna utbildning. Veckorna på PCO gav kunskap och erfarenhet av hur många sjukdomar yttrar sig i ögonen och hur man ska göra för att upptäcka dem vid ögonundersökningar. Fram till nästa resa kommer det vara ytterligare föreläsningar, projektarbeten och även en sluttentamen. Det känns mycket bra och jag är glad att jag bestämde mig för att gå den här utbildningen.

  
Patrik bedömer om patienter lämpar sig för synfelskirurgi och vägleder i metodval på Capio Medocular. Legitimerad optiker sen 1998. Föreläser för optiker och allmänheten om synfelskirurgi. Gillar böcker, figurspel, båten och hemvärnet.

Kommentera detta inlägg