Risker med ögonlaser

- 4 oktober

I ett tidigare inlägg skrev jag övergripande om riskerna med en ögonoperation. För som med all kirurgi finns det ”risker”. Komplikationer kan uppstå, även om de är ovanliga, det ska man inte sticka under stolen med. I det här inlägget tittar jag närmare på eventuella komplikationer som kan uppstå vid behandling med ögonlaser.

Den allvarligaste risken eller komplikationen vid ögonlaser (LASIK och LASEK/ELSA) är, näst efter infektion, att synskärpan inte blir lika bra som den var innan, inte ens med glasögon, och att man upplever olika optiska störningar som besvärande. Med den nya generationen laserapparater är detta dock mycket sällsynt.

Halofenomen (ljusglorior runt belysning) och haze (ärrvävnad vid LASEK/ELSA) är något som det talas mycket om men som blivit extremt ovanligt med moderna laserapparater. Däremot är det vanligt att man under en period upplever att ögonen blir torrare och att mörkerseendet temporärt försämras. Detta går går i båda fallen över inom några månader.

Vid LASIK, där man skär upp ett lock i hornhinnan och laserbehandlar under locket, kan man råka ut för lock-incidenter, vilket innebär att man får en skada på det lock man skurit upp. Detta påverkar framförallt läkningsförloppet, men det är ovanligt att det händer.

Och till slut – cirka 10 procent av alla laserpatienter får göra en kompletterande laserbehandling på grund av att en del av synfelet inte försvunnit vid den första behandlingen.

Men som sagt. Det är mycket ovanligt med allvarliga komplikationer i samband med operationer med ögonlaser. Något som vår patientenkät också visar. Skulle något hända, går det i de allra flesta fall att justera och åtgärda.

I nästa inlägg om det här ämnet kommer jag att ta upp risker vid linskirurgi.

  
Göran är medicinskt ansvarig för synfelskirurgi på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1991. Har utfört över 10 000 gråstarr- och synfelsoperationer. Var en av de första i Europa att använda ICL-linserna. Internationell rådgivare, föredragshållare och kursledare. Gillar musik, böcker och film.

2 kommentarer till “Risker med ögonlaser”

  1. Operation med ögonlaser | MigezanMigezan skriver:

    Nu kan jag inte låta bli att tycka att det ändå låter lite läskigt att man ska in med en laser i ögat! Många frågor kommer upp som tex gör det ont, tar det lång tid, vilka komplikationer kan uppstå. Då är det väldigt bra att det finns en informativ sida där man kan läsa om olika risker med ögonlaser.

  2. jeanette.lindahl@capio.se skriver:

    Precis. Många tycker att det är lite läskigt med ögonoperationer, det tyckte även jag innan jag själv genomgick en synfelsoperation. Och precis som du skriver så är det bra med information om risker, vilket vi är mycket måna om på Capio Medocular att informera om.

Kommentera detta inlägg