Så går en ögonoperation till

- 29 november

Jag vet att det finns många som är intresserade av att operera sina ögon. Och de flesta har många frågor om själva processen kring en ögonoperation. Hur många besök är det innan? Görs operationen vid flera tillfällen? Vad händer efteråt? Och det är väl knappast konstigt. En ögonoperation är ju något som man bara gör en gång i livet – då är det också fullt naturligt att man har många frågor.

Just därför tänkte jag nu gå igenom, steg-för-steg, hur det går till när man får bättre syn. Hör gärna av dig om du har några frågor!

Steg 1 Bedömningen

Sluta fundera på en operation och boka en kostnadsfri bedömning på någon av våra kliniker. Där kommer du att få träffa mig eller någon av våra andra optiker och ögonsjuksköterskor. Vi har bokat in en timme så vi har gott om tid att samla in information om dig och dina ögon. Det vi mäter är bl a ditt synfel, hornhinnans form och tjocklek och ögats längd. Vi pratar igenom risker och vilka förväntningar du har. När vi är klara rekommenderar vi den operationsmetod som är lämplig för just dina ögon.

Steg 2 Förundersökningen

När dina ögon blivit bedömda av optiker eller ögonsjuksköterska bokas du in på en förundersökning hos någon av våra eminenta ögonkirurger. Du får ögondroppar som vidgar pupillerna och ögonläkaren undersöker både utsidan och insidan av ögonen. Sen går man igenom riskerna ännu en gång och du har möjlighet att ställa frågor. Frågestunder finns det alltid tid för genom hela processen!

Steg 3 Operationen

Och så kommer då den stora dagen, operationsdagen. Det här är ju det de flesta går och är oroliga över och det spelar ju egentligen ingen roll att man intygar att det inte är läskigt eller jobbigt. Men frågar man våra patienter efter operationen så säger i stort sett alla att ”det var ju inget att oroa sig över!”. Själva ingreppet tar ca 10 minuter per öga men man är på kliniken i ungefär en timme totalt. Innan operationen får man sitta ned en stund för att få en lugnande tablett och bedövningsdroppar i ögonen. När detta börjat verka är det så dags för operation. Hur själva ingreppet går till är väldigt olika beroende på vilken typ av operation som ska göras (Lasik, Elsa, ICL-operation eller RLE/CLE-operation) och det går man igenom noga innan. Ibland opererar man båda ögonen vid samma tillfälle och ibland väntar man några dagar mellan ögonen, hur man gör i just ditt fall beror på operationsmetod och vad du och kirurgen har kommit överrens om. Efteråt får man sätta sig ned igen och ta det lite lugnt, dricka en kopp kaffe och ta sig en bulle. Sen är det helt normalt att man inte ser perfekt direkt efter ingreppet, men sakta men säkert blir det bättre och bättre.

Steg 4 Återbesöken

Vi släpper inte iväg dig vind för våg efter operationen! Du kommer att återkomma till oss på kliniken vid ett flertal tillfällen efter operationen för att vi ska kunna hålla koll på hur du ser och hur ögonen mår. Det är en säkerhet både för dig och för oss.

  
Anna bedömer om patienter lämpar sig för synfelskirurgi och vägleder i metodval på Capio Medocular. Legitimerad optiker sen 2002. Föreläser för optiker och allmänheten om synfelskirurgi. Umgås gärna med familj och vänner. Tycker om musik.

2 kommentarer till “Så går en ögonoperation till”

  1. Mattias skriver:

    Kan man backa ur när som helst innan själva operationen gjorts? Om man nu skulle ångra sig… Kostar bedömningen och förundersökningen något?

    Hälsn
    Mattias

  2. Anna Björkholm skriver:

    Hej Mattias, den första bedömningen hos mig eller någon av våra andra optiker eller ögonsjuksköterskor kostar inget. Om man sedan går vidare till förundersökning hos ögonläkaren kostar den kontrollen 790:-. Den summan dras sedan av från operationskostnaden om man går vidare till operation. Och givetvis kan du backa ur när som helst i processen!

Kommentera detta inlägg