Skydda ögonen med solglasögon

- 21 maj

Äntligen! Efter en ovanligt lång, kall och snöig vinter har vi fått en försmak av sommaren. Kläderna åker av, t-shirts, linnen och kortärmat kommer fram. Man kan bara vagga fram i solgasset, och vara sådär cool som man bara längtat efter så länge. Alla går där eller hänger på uteserveringar  i sina urhäftiga (säkert ganska ofta nya) moderiktiga SOLGLASÖGON. Och väldigt många har bara knallat in och köpt upp sig på säsongens fräcka nya solbrillor.

Men alla dom som knappt ser alls utan glasögon eller kontaktlinser? Jovisst, har man kontaktlinser så kan man ju njuta av vanliga solglasögon utan inslipade styrkor. Om man är under 40-45 alltså. Om man hunnit upp i ”medelåldern” så får man nöja sig med att synen är OK på långt håll med de snygga solglasen på. Men vill man läsa menyn på uteserveringen får man vackert byta till läsglasen. Avslöjande. Eller så får man ha de där smått ruinerande solglasen med progressiv slipning.

Nej, vanliga oslipade solglasögon är mest för dom som har friheten att kunna se utan hjälpmedel. Och det är en av de saker som flertalet av mina patienter värderar högt: att kunna ha ”vanliga solglasögon”. En del av den nyvunna friheten.

Viktigt att bära solglasögon
Capio Medocular har sedan flera år framhållit vikten av att använda solglasögon för att skydda sina ögon från det skadliga UV-ljuset. Solens UV-strålning är i dag faktiskt den enda kända faktorn som påskyndar utvecklingen av grå starr. I länder med mer solljus är det vanligt att grå starr utvecklas i yngre åldrar än i vår omgivning. Jag har tidigare uttalat mig om detta.

Vi har också gjort opartiska undersökningar av kvaliteten på solglas från olika tillverkare. Gång efter annan har det visat sig, att dyrare glasögon inte nödvändigtvis skyddar bättre. Men det är klokt att kräva CE-märkning och 100% UV-skydd, sannolikt bör man också undvika blåtonade solglas (för att de släpper igenom för mycket av det blå ljuset, som också anses skadligt för näthinnan). Resten är mest en mode- och komfort-fråga.

Men som sagt: Bäst förutsättningar att kunna välja i det stora modeutbudet har man, om man ser bra för övrigt utan glasögon. Och numera finns det ju bra och säkra behandlingsmetoder för de flesta synfel, så varför inte unna sig lyxen av ”vanliga solglasögon”? Att solglasögon dessutom är det enda skyddet mot framtida gråstarr gör ju inte saken sämre. Njut av vårsolen nu!

UPPDATERAT: Jag har nu publicerat en lista med 10 saker som du bör kräva av dina solglasögon.

UPPDATERAT 2: CE-märkning har onekligen allmänt betraktats som ett trovärdigt tecken på att solglasögons UV-skydd håller vad det lovar. Den 19 juli dök det dock upp en varningsrapport från Australien som lyfter fram att det fuskas med CE-märkningen. Vi har gått ut med ett pressmeddelande om detta idag, vilket kan hittas på vår hemsida. Capio Medocular har under många år – fram till 2007, gjort egna påkostade studier hos Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP av ca 10 olika solglasögon/år). Samtliga glasögon uppfyllde den angivna filterkategorin. Men efter den senaste rapporten finns förstås anledning att vara mer försiktig med påståenden om CE-märkningens innebörd. Från Capio-Medocular kommer vi att följa upp detta noggrannt.

  
Bo är medicinskt ansvarig för gråstarr och ögonmedicin på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1989. Laserpionjär i Västsverige som utfört över 10 000 ögonoperationer. Håller föredrag om ögat både nationellt och internationellt. Seglar på fritiden.

8 kommentarer till “Skydda ögonen med solglasögon”

 1. Lisa skriver:

  Ska man kolla efter såna där uv-märkta solglasögon? Eller är det bara bluff många gånger?

 2. goran.helgason@capio.se skriver:

  Hej Lisa! Det är lätt att hitta bra solglasögon. Jag har tittat i butikerna och det är inte alls svårt (tvärtom faktiskt) att hitta CE-märkta solglasögon. Och dom behöver inte alls vara dyra. Sannolikt är det idag väldigt billigt att tillverka bra solskydd och man behöver nog inte vara rädd för att det är någon bluff.

 3. johan W. skriver:

  Nja, det har faktiskt en bra effekt, men frågan är hur länge det varar samt om man får problem när man blir lite äldre. Risken är att ögonen har svårare för att naturligt avgöra avstånd ju äldre man blir… men så klart, det ligger så långt i framtiden eller hur?

 4. Jennie skriver:

  Innebär CE-märkningen automatiskt UV-skydd?

 5. Calle skriver:

  Jennie,

  För några veckor sen skrev Bo om vad man ska kräva av sina solglasögon. Så här står det bland annat:

  ”CE-märkta solglasögon har garanterat fullt UV-skydd.”

  Länk till inlägget: http://www.blogg.medocular.se/2010/10-saker-du-bor-krava-av-dina-solglasogon/

 6. bo.andersen@capio.se skriver:

  CE-märkning har onekligen allmänt betraktats som ett trovärdigt tecken på att solglasögons UV-skydd håller vad det lovar. Den 19 juli dök det dock upp en varningsrapport från Australien som lyfter fram att det fuskas med CE-märkningen. Capio Medocular har gått ut med ett pressmeddelande om detta idag, vilket kan hittas på vår hemsida, http://www.medocular.se.
  Capio Medocular har under många år – fram till 2007, gjort egna påkostade studier hos Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP av ca 10 olika solglasögon/år. Samtliga glasögon uppfyllde den angivna filterkategorin. Men efter den senaste rapporten finns förstås anledning att vara mer försiktig med påståenden om CE-märkningens innebörd. Från Capio-Medocular kommer vi att följa upp detta noggrannt.

 7. Markus skriver:

  Om mina solglasögon har UV-skydd men ingen CE märkning, bör jag byta?

 8. bo.andersen@capio.se skriver:

  Själv skulle jag känna mig mer trygg med solglasögon som har CE-märkning som komplement till tillverkarenspåstående att glasen har UV-skydd. Även om den australiska undersökningen ju visat, att CE-märkningen inte är en 100-procentig garanti. Så mitt råd blir då att gärna byta….

Kommentera detta inlägg