Testa din synskärpa

- 29 oktober

Det är enkelt att mäta synskärpan. Du enda du behöver är en syntavla med olika stora bokstäver. Hur får man då tag på en syntavla, kanske du tänker? Vi har gjort det lätt för dig och skapat en syntavla som du enkelt kan skriva ut på egen hand. Du känner säkert igen syntavlan från optikern. Ju mindre bokstäver du kan utläs, desto bättre synskärpa har du.

Steg-för-steg – så kollar du din synskärpa

1. Ladda hem Capio Medocular syntavla.
2. Skriv gärna ut tavlan, helst något förstorad (140% är bra). Om du inte har möjlighet att skriva ut den, fortsätt proceduren men med datorskärmen i stället för en utskrift.
3. Fäst utskriften på väggen och rikta en lampa mot den, så att ljuset blir bra.
4. Möt höjden på de översta bokstäverna på din utskrift (eller direkt på datorskärmen).
5. Genom att multiplicera de översta bokstävernas höjd med 68, räknar du ut avståndet som du ska på när du testar din syn. Är till exempel bokstäverna 4 cm höga, ska du stå på avståndet 68×4=272 cm.
6. Titta med ena ögat i taget. Kolla hur långt ner på syntavlan du kan se alla bokstäverna i en rad.
7. Siffrorna till vänster om raderna berättar vilken synskärpa du har.

Vad är då bra och dålig synskärpa? Konkret – ju högre siffra (det vill säga ju mindre bokstäver), desto bättre synskärpa. Gränsen för vanligt körkort går vid 0.50. Gränsen för fullgod synskärpa brukar gå vid 1.00. Optiker och ögonläkare betraktar fullgod synskärpa som ”perfekt syn”.

Har du redan glasögon eller linser och du ser sämre än 0.8, bör du byta dessa – eller operera ögonen. Samma sak gäller för dig som inte har glasögon eller linser i dag.

Lycka till, och trevlig helg på er!

  
Bo är medicinskt ansvarig för gråstarr och ögonmedicin på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1989. Laserpionjär i Västsverige som utfört över 10 000 ögonoperationer. Håller föredrag om ögat både nationellt och internationellt. Seglar på fritiden.

2 kommentarer till “Testa din synskärpa”

  1. anna szecsödy skriver:

    Försöker skriva ut/ladda hem den syntavla som talas om i texten ovan. Fungerar inte och undrar hur man ska göra?

  2. jeanette.lindahl@capio.se skriver:

    Hej Anna!
    Tyvärr ligger denna syntavla i ett gammalt inlägg, i ett format som dessvärre inte längre stöds av vår nya plattform. Men det går tyvärr inte att ta bort den, då den fortfarande finns kvar på Google. Vi beklagar detta.

    Vänligen, Jeanette Lindahl

Kommentera detta inlägg