Vår ögonlaser

- 23 augusti

Idag tänkte jag skriva lite om apparaten vi använder när vi gör laseroperationer. Den heter Allegretto Wave Eye-Q, är en 400Hz excimerlaser och arbetar med ljus med en våglängd på 193nm.

Det finns många olika sorters laserapparater, med olika funktion och syfte. De som används för ögonoperationer för att korrigera synfel kallas excimerlaser. De behandlar synfelet genom laserpulser i hög hastighet.

Våra Eye-Q har en hastighet på 400Hz, dvs 400 pulser per sekund. Det kan jämföras med en normal filmkamera som tar 12 till 24 bilder per sekund. Den höga hastigheten gör att behandlingstiden blir mycket kort, det tar endast c:a 2 sekunder per dioptri som man behandlar. Förutom att det gör att upplevelsen av själva operationen går snabbt, minskar det även ner påfrestningen på ögats vävnad.

Eye-Q kan göra en så kallad topografistyrd behandling av synfel. Ögats hornhinna kan ha små ojämnheter på sin yta, som kan ge upphov till problem med synen. Om man behandlar ögat som om det var helt jämnt skulle dessa små fel finnas kvar även efter behandlingen. Genom att göra noggranna mätningar av hornhinnans yta, dess topografi, ger man datorn som beräknar exakt hur själva behandlingen ska ske ett mycket gott underlag för att jämna till dessa ojämnheter. Det minimerar risken för störande synfenomen efter ögonoperationen. När man gör en topografistyrd behandling innebär det också att det blir en mjuk övergång mellan det område som behandlas för synfelet och det område på hornhinnan som inte behandlas. Det minskar risken för så kallade halo-fenomen.

Vi har haft Eye-Q sedan snart 3 år, först i Malmö men nu även i Stockholm och Örebro, och är mycket nöjda med resultaten. Snabbheten och säkerheten gör att det känns tryggt att arbeta med den.

  
Patrik bedömer om patienter lämpar sig för synfelskirurgi och vägleder i metodval på Capio Medocular. Legitimerad optiker sen 1998. Föreläser för optiker och allmänheten om synfelskirurgi. Gillar böcker, figurspel, båten och hemvärnet.

6 kommentarer till “Vår ögonlaser”

 1. Markus skriver:

  Grymt professionellt inlägg! Kan breda ut min egen kunskapsbas en gnutta varje dag, tack!

 2. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Tack för responsen Markus, kul att läsa att bloggen uppskattas.

 3. vlado skriver:

  Hej, använder ni Eye-Q även i Göteborg?
  Mvh, Vlado

 4. jeanette.lindahl@capio.se skriver:

  Nej, det gör vi inte.
  Mvh, Jeanette Lindahl

 5. Robin skriver:

  Hej, gör ni alltid topografistyrda behandlingar då tekniken finns tillgänglig, eller finns det tillfällen då det är olämpligt med en sådan behandling?

 6. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Robin,
  Vi gör en topografistyrd behandling vid de tillfällen det är möjligt. De enda tillfällen då det inte är lämpligt att göra en topografistyrd behandling är de gånger då mätningarna inte blir tillräckliga för att fungera som underlag. Det kan bero på olika orsaker, vilka oftast är anatomiska.
  //Patrik Svensson, leg. optiker

Kommentera detta inlägg