World Sight Day 14 oktober

- 14 oktober

Idag är det ”World Sight Day” (WSD) – en internationell dag för att rikta uppmärksamheten på den globala frågan om blindhet och synskador. World Sight Day hålls årligen den andra torsdagen i oktober.

Varje år har WSD olika fokusteman och temat för i år är: ”Nedräkning till 2020”. 2020 syftar på VISION 2020″: Rätten till syn. Det har gjorts betydande framsteg i 10 år, men det finns mycket kvar att göra, och endast 10 år som återstår för att göra det!

Visste du att:
• 80% av blindhet kan undvikas – antingen via behandling eller förebyggande åtgärder.
• 90% av alla blinda människor lever i låginkomstländer.
• Starr är den vanligaste orsaken till blindhet – men den kan botas genom en enkel, kostnadseffektiv operation
• 8 miljoner människor i världen är blinda p.g.a okorrigerade synfel. En enkel syntest och glasögon kunde återställa synen på de flesta av dessa människor
.

Förra året samlade Capio Medocular in tusentals glasögon vilka skickades via Vision for All till behövande i länder där man helt saknar möjlighet till både ögonundersökningar och synhjälpmedel. Vision for All gör hjälpresor med optiker, ögonsjuksköterskor och assistenter för att hjälpa människor att få synhjälp.

 

 

  
Jeanette är marknadsansvarig på Capio Medocular. Har arbetat med marknadsföring av sjukvård i drygt 30 år. Jobbade tidigare med ögonkirurgiska produkter på Pharmacia och sedan som marknadschef på ett Elisabeth Sjukhuset. Uppskattar skogen, naturen och att läsa och resa.

Kommentera detta inlägg