Årets stora internationella möte om ögonoperationer

- 26 oktober

Årets upplaga av världens största möte för synfelskirurgi och gråstarrskirurgi - ESCRS (European Society for Cataract and Refractive Surgery) – gick i år av stapeln i Wien. Omkring 6000 deltagare från hela världen hade samlats för att ta del av de senaste rönen om ögonoperationer.
Jag var själv där extra tidigt för att dela med mig om mina erfarenheter av ICL för patienter med kombinationen långsynthet och brytningsfel, på ett förmöte för ICL-experter. Där framkom också en viktig nyhet som kommer att ha betydelse för oss redan nu. Tidigare har man behövt göra ett litet hål i regnbågshinnan för att undvika högt tryck efter ICL-operation. En ny modell har nu introducerats där hålet redan finns i själva linsen. Sannolikt minskar också risken för grå starr med den här lösningen. Mycket fiffigt och praktiskt och inte så enkelt som det kan förefalla!

Årets huvudtema var annars linsoperation av både grå starr och RLE/CLE med laser (femto second lens surgery). Många av våra patienter tror att man sedan länge gör i stort sett alla ögonoperationer med laser medan både RLE/CLE och grå starr i själva verket görs med ultraljud. Att göra sådana ögonoperationer med laser är fortfarande rätt omständligt och väldigt dyrt men kommer att bli vanligt inom några år. Än så länge finns ingen sådan maskin i Sverige.
För åldersynthet är det fortfarande multifokala linser som dominerar, sådana som vi sedan länge använt på Capio Medocular, så där ligger vi i frontlinjen.
Laseroperationer för åldersynthet, Intracor, verkar inte utvecklas så som många hoppats och kan bla innebära en förtunning av hornhinnan i framtiden – förutom andra problem. Inom Capio Medocular har vi länge varit skeptiska till den här metoden och därför inte använt den och har nu fått vatten på vår kvarn.
Däremot verkar tunna hornhinneinlägg vara på frammarsch. Detta har jag bloggat om tidigare och den utvecklingen fortsätter.

Som vanligt var det givande att träffa alla kollegor från världens alla hörn och det finns fortfarande så många små och stora tips att snappa upp i många av föredragen – även om det kan röra sig om något så till synes självklart som att mäta synskärpan.

  
Göran är medicinskt ansvarig för synfelskirurgi på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1991. Har utfört över 10 000 gråstarr- och synfelsoperationer. Var en av de första i Europa att använda ICL-linserna. Internationell rådgivare, föredragshållare och kursledare. Gillar musik, böcker och film.

Kommentera detta inlägg