Funderingar inför en ögonoperation

- 31 januari

De flesta av våra patienter har mycket frågor och funderingar inför sin operation som de gärna vill ställa till någon som har opererat ögonen. De i vår personal som själva är opererade får naturligtvis massor av relevanta frågor men vi brukar även hänvisa till vår facebook-sida som är lite som en referenssida. Jag har låtit intervjua dr Göran Helgason, som både är kirurg och tidigare patient, och på så sätt har erfarenhet av båda sidor, vilket ger honom en mycket stor förståelse för patientens funderingar – och att man faktiskt kan vara skraj inför sitt ingrepp.

Hur länge funderade du på din ögonoperation?
Jag funderade, precis som många av våra patienter, väldigt länge. I några år faktiskt. Men mycket berodde på att jag under min vankelmodiga period höll på att bli ålderssynt. Jag var faktiskt en hårsmån ifrån att göra LASIK 1999 men det hanns inte med just då.

Vad hade du för synfel innan operationen?
Jag var närsynt men skillnaden var stor mellan ögonen. På höger öga var synfelet inte mer än – 2,75 D men på vänster -5 D.

Vad tyckte du var mest besvärande med att vara närsynt?
– Jag kunde inte ha kontaktlinser. Glasögon är ett utomordentligt opraktiskt hjälpmedel: dom blir smutsiga, immar igen, blir våta, går inte att bada med, erbjuder inte något bra solskydd, går sönder, är svåra att hitta (speciellt när man är närsynt!), synfältet är dåligt – ja, det finns massor att gnälla på faktiskt.

Var du aldrig rädd att något inte skulle gå som planerat med tanke på att du är mikro-kirurg och oerhört beroende av din syn?
Jag var nervös, jo, men innerst inne visste jag ju att svåra komplikationer är oerhört sällsynta (jag brukar inte vinna på lotto heller) och att min kirurg (Bo Andersén) är väldigt professionell.

Vilken metod är du opererad med – och varför?
– Jag valde ICL som enligt min erfarenhet, vid den tidpunkten för 6 år sedan, var den bästa av alla våra metoder. Numera finns det ännu fler valmöjligheter. Men ICL brukar fortfarande leverera en god synskärpa och, inte minst, god synkvalitet. Det går också fort, smärtfritt och man kan jobba dagen efter operationen, vilket jag också gjorde.

Vad tyckte du var läskigast med själva ingreppet?
– Att inte ha kontroll. För det behovet har jag verkligen ;-) Det starka ljuset från mikroskopet är också lite besvärande.

Gjorde det ont?
– Nej, och jag märkte inte vad som pågick, i detalj alltså, även om jag gjort massor av sådana ingrepp själv. Och snabbt som tusan, plötsligt var det bara över.

Hur kändes det efteråt?
– Omtumlad och lättad. Jag märkte ju på en gång att jag såg bättre än jag någonsin gjort utan glasögon även om det var lite dimmigt.

Hur lång tid tog det innan du såg bra efter operationen?
– På långt håll såg jag bra redan första dagen, eller tillräckligt bra för att ta mig hem själv och läsa text på TV:n. Sedan blev det gradvis bättre för att bli som bäst efter en vecka. Sedan dess har synen faktiskt varit oförändrad.

Vad är det bästa med att slippa glasögon?
– Friheten att kunna fungera i alla situationer utan begränsningar och hjälpmedel är större och mer genomgripande än vad jag kunde inbilla mig. Det påminns jag fortfarande om och ibland tänker jag som många patienter säger – ”det här är det bästa jag har gjort (för mig själv)”.

  
Jeanette är marknadsansvarig på Capio Medocular. Har arbetat med marknadsföring av sjukvård i drygt 30 år. Jobbade tidigare med ögonkirurgiska produkter på Pharmacia och sedan som marknadschef på ett Elisabeth Sjukhuset. Uppskattar skogen, naturen och att läsa och resa.

Kommentera detta inlägg