LASIK eller LASEK – skuret eller oskuret?

- 26 april

I en artikelserie i GP nyligen diskuterades bland annat om vilken ögonlasermetod som är ”bäst”. Det börjar råda en viss begreppsförvirring inom ögonlaseriet. I artikel talades det t.ex. om ”No Cut” och ”FS LASIK”. Vissa begrepp är påhittade av en klinik eller ett företag som säljer utrustningen för att det skall ge sken av att metoden är unik.

Egentligen finns det bara två metoder som används i Sverige idag: LASIK och LASEK. LASEK brukar i Sverige kallas ELSA för att inte förväxlas med LASIK.

Vid LASIK görs ett tunt snitt i hornhinnan, ett lock tillverkas, lyfts upp och laserbehandlingen sker på djupet av hornhinnan. Locket kan göras med en annan typ av laser (då kallas det bland annat FS LASIK) eller med ett mekaniskt precisionsinstrument. Det finns inga stabila vetenskapliga belägg för att det ena sättet är bättre än det andra. Risker, förlopp och slutresultat är ungefär desamma.

Vid LASEK/ELSA gör man inget snitt (”no cut”) utan hornhinnans ytskikt avlägsnas med alkohol, laser eller med ett instrument. Själva laserbehandlingen görs ytligt i hornhinnan. Inte heller i fallet LASEK/ELSA finns några övertygande studier som skulle kunna peka ut en vinnare.

Men om man funderar på LASIK eller LASEK/ELSA, vilket är då bäst? Ja, det får faktiskt bli en individuell bedömning – som kanske till och med slutar med en ICL.

  
Göran är medicinskt ansvarig för synfelskirurgi på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1991. Har utfört över 10 000 gråstarr- och synfelsoperationer. Var en av de första i Europa att använda ICL-linserna. Internationell rådgivare, föredragshållare och kursledare. Gillar musik, böcker och film.

16 kommentarer till “LASIK eller LASEK – skuret eller oskuret?”

 1. nathalie skriver:

  Jag var själv på ett besök hos en klinik i Halmstad som bara erbjöd ”no cut”. Hans motivering till varför de inte hade LASIK var att locket kunde lossna efter några år, till exempel om man fick ett slag eller kliade sig hårt i ögonen..
  Vet inte hur sant det är men, det kändes lite som att han bara ville sälja in mig till hans ställe.

 2. goran.helgason@capio.se skriver:

  Hej Nathalie!
  Vi gör både ELSA (”no cut”) och LASIK beroende på patientens förutsättningar, behov och önskemål. Jag har utfört LASIK sedan 1998 och har personligen aldrig varit med om att ett lock lossnat. Man skall inte klia sig hårt i ögonen de första månaderna och jag har hört talas om att hårt slag från sidan kan rubba locket. Därför kanske inte LASIK är den bästa metoden för boxare men de som inte riskerar att råka ut för våldsamma smällar kommer att behålla locket livet ut.

  Hälsningar,
  Göran Helgason, ögonläkare

 3. Christian skriver:

  No Cut är ju samma sak som Notouch (termen används bland annat i USA) och är definitivt inte samma sak som Lasek. Cityakuten gör väl det. Det verkar inte som Capio har utrustning för No Cut/No Touch i så fall. En till skillnar är väl också att man inte tar bort yttersta lagret med alkohol.

 4. goran.helgason@capio.se skriver:

  Tyvärr accelererar begreppsförvirringen för all behandling med ögonlaser. Leverantörer försöker vinna nya köpare för sina produkter med ”unik” ingenjörskonst och klinikerna i sin tur försöker få fler patienter med lite pimpade termer som förkunnar en ny banbrytande teknologi. Verkligheten är dock fortfarande ganska basic. Förkortningen LASEK är ett samlingsnamn och betyder ordagrant att en laserbehandling utförs under epitelet (hornhinnans ytskikt) – i motsats till LASIK där laserbehandling görs på djupet av hornhinnan, vilket kräver ett snitt.
  Sedan finns det olika sätt att ta bort epitelet innan laserbehandlingen, men det föreligger inga övertygande vetenskapliga belägg för att det ena sättet skulle vara bättre än det andra. Vi har valt att göra det med alkohol. Från början lades epitelet tillbaka efter LASEK men det gör ingen längre. ”No cut” eller ”no touch” är inga vedertagna medicinska begrepp, utan egentligen bara ett annat sätt att – med laser – avlägsna epitelet. Det går även med vår laserutrustning (Allegretto) men vi ser inte någon specifik vinst med detta. /Göran Helgason, medicinskt ansvarig Capio Medocular

 5. Max skriver:

  Hej Göran,
  Åtminstone Schwind försöker sälja in sin Trans-PRK, a.k.a. No Touch, a.k.a. No Cut, med att postop-smärtan är lägre, konvalescensen kortare och problemen med haze betdligt mindre än vid traditionell LASEK/PRK. De är naturligtvis part i målet, men har åtminstone en publicerad artikel att luta sig mot (Transepithelial photorefractive keratectomy: clinical results., publicerad Okt 2011).
  Har du någon kommentar till ovanstående påståenden? Finns någon nyligen publicerad statistik över resultat från ögonoperationer? Hittade en rapport från SBU från 2007, men misstänker att det gjorts studier senare.
  Hälsningar
  Max, som funderar på operation

 6. goran.helgason@capio.se skriver:

  Hej Max,
  Det finns i princip ytbehandling eller LASIK (där man gör laserbehandling på djupet efter att först skurit ett lock). Metoderna du nämner tillhör alla kategorin ytbehandlingar, vanligen kallad ELSA i Sverige. Det finns en utbredd begreppsförvirring men oftast används PRK internationellt även om LASEK också är vanligt. Naturligtvis finns det många som vill profilera sig med ”sexigare” namn för att nå ut. Hur som helst måste man på något sätt avlägsna hornhinnans ytskikt innan laserbehandlingen men det finns ingen oberoende källa som skulle vilja påstå att det ena eller andra sättet att ta bort ytskiktet är bättre än något annat. Vi kan göra det med lasern precis som du nämner men ser ingen vits med det utan använder alkohol. Våra interna undersökningar har visat att det fungerar alldeles utmärkt både för smärtan och synfelet.
  Det finns naturligtvis tusentals studier gjorda på PRK och LASEK men inte på svenska. De är alla publicerade i internationella tidskrifter och då söker man bäst i ”pubmed”: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/. Sökord kan vara tex PRK eller photorefractive keratectomy, alt LASEK eller hellre laser assisted subepithelial keratectomy (tro det eller ej, det finns faktiskt en forskare som faktiskt heter Lasek och har många artiklar på pubmed).
  Välkommen när du har läst färdigt!
  Hälsningar
  Göran

 7. Erika skriver:

  Hej.
  Har nyligen gjort en förundersökning där resultatet blev att jag får välja mellan Lasek och FS-lasik… Önskar lite tips…

 8. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Erika,
  Jag misstänker att du gjort din förundersökning på en annan klinik, eftersom du fått välja mellan Lasek och just FS-lasik. Den senare operationsmetoden använder vi oss inte av. Om du vill ha tips så skulle jag rekommendera att du kommer till oss för en förundersökning också, eftersom det är viktigt att de råd man får baseras på ens individuella förutsättningar.
  //Patrik Svensson

 9. Josef skriver:

  Jäklar vad tufft det här var. Dök upp ett fin-fint erbjudande hos GROUPON angående FS-Lasik (de kallar det inLasik). Klart att man blir taggad om man har som mig -5.25 och -4.75.

  Jag kikade först på laserop. när jag var 17-18 år men det lite väl tidig ålder, nu när jag är 21 så funderar jag återigen ifall man skall gå tillväga med operation eller inte (särskilt då priset lockar men även att företaget ändå verkar seriöst med både referens om NASA som utövare av samma teknik etc). Men sen så talas det om alla komplikationer som aldrig nämns etc och i LASIK fall att specialstyrkor (iaf USA) inte ger tillstånd till Lasik-användare etc.

  Om man nu vill vänta med att gå in på djupet i horhinnan (Lasik) och ev. stöta på komplikationer senare i livets skede så vet jag heller inte vilket alternativ som är bäst. Känns som att man gör bäst i att vänta in ”den en perfekt tekniken” men inte ens då, vid lansering etc, kan man vara säker då studier och undersökningar om komplikationer sedan skall sammanställas utifrån tekniken.

  Vet inte vad jag vill ha sagt, är helt enkelt förvirrad och kommer dessvärre avstå från operation…och sedan ångra mig….för att sedan återigen intala mig själv att glasögon är minns sann vackert…och sedan ångra mig över utebliven operation….nej usch. Jävla djungel det här.

 10. Eva skriver:

  också sett groupon rabatten. inlasik..annat ord för epi? Göran är ni med health Deal? flera vänner mailat. vi kommer till Vårda ögonklinik varenda gång. undrar om större kliniker är med. också skumt vårdas ägare Hans remanius o Healthdeal ägarna har samma efternamn. anar släkt. kolla http://www.proff.dk/roles/1017860441

 11. jeanette.lindahl@capio.se skriver:

  Hej Eva!
  Nej, Capio Medocular är varken med på Health Deal eller Groupon.
  /Jeanette Lindahl, marknadsansvarig

 12. Eva skriver:

  Jeanette, man tackar och vet du vad förvirrade mig sökte Google på Capio Medocular och sån där annons är längst uppe med Health Deal. trodde väl därför ni är med

 13. jeanette.lindahl@capio.se skriver:

  Hej Eva! Intressant – och förstår din förvirring. Men du är varmt välkommen till oss i alla fall :-).

 14. Kjell skriver:

  Jag har behandlats med båda metoderna så jag vet vad jag pratar om,
  och jag skall göra om det en 3:dje gång på ett öga.
  Har haft ett grovt brytningsfel som behövt korrigeras och som inte blev helt perfekt efter senaste behandlingen.
  Min egen upplevelse är att LASIK absolut var den smidigaste varianten av behandling. Den var snabb, smärtfri och framför allt så var konvalesenstiden mycket kortare och nästan helt smärtfri.
  Jag var faktiskt tillbaka på jobbet efter 2 dygn.
  LASEK gjorde däremot väldigt ont i närmare en veckas tid efter behandlingen, krävde absolut vila i mörkt rum, återbesök för att ta bort skyddslinser, krävde mer droppar och salvor och tog nästan 2 veckor innan jag kunde börja se någorlunda klart.
  Resultatet efter båda behansdlingarna har varit likvärdigt tycker jag.
  Den största skillnaden för mig har varit skillnad i upplevd smärta,
  Därför förordar jag LASIK före LASEK.

 15. Mo skriver:

  Hej
  Jag är snart 59 år gammal. Sedan några år tillbaka har jag använt läsglasögon och numera även linser för långt håll. Vill gärna få en behandling att bli av med båda synnedsättningar.
  En vän till mig rekommenderat mig att göra en FS- Lasik. Jag tror jag vill göra det men känner mig orolig för riskerna. Läst även om den nyare metode No Cut, som beskrivs skonsammare för ögonen då man inte gör något lock och som ger bättre resultat. Jag är tacksam för något lugnande råd. Var i Göteborg kan jag i så fall göra det och hur mycket skulle en sådant ingrepp kosta?
  Hälsningar/ Mo

 16. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Mo,
  På grund av din ålder och att du numer behöver glasögon både på långt håll och när du läser, skulle jag faktiskt inte rekommendera vare sig Lasik eller Elsa (”No-cut”). Jag skulle istället rekommendera RLE, där ögats naturliga lins byts ut mot en ny lins. Den nya linsen kan korrigera synfelet både på långt och för läsning, vilket laserbehandlingar inte kan göra. Vid en laserbehandling kan man korrigera så att ena ögat kan se på långt håll och det andra ögat läsa. För att du ska kunna få mer information som gäller dina alternativ, inkl. priser på de olika metoderna, skulle jag rekommendera en förundersökning på vår klinik i Göteborg. Du kan antingen ringa till oss (020-220002) eller boka direkt via vår hemsida.
  Patrik Svensson, leg optiker

Kommentera detta inlägg