Myt och sanning om ögon och syn

- 12 april

Det finns många myter och sanningar om ögon och syn. En del myter verkar aldrig försvinna, man minns dem från sin barndom. Nedan har jag försökt att reda ut tre av de vanligaste mytena som vi får frågor om.

Morötter
FRÅGA: Är det bra för synen att äta morötter?

SVAR: Morötter innehåller mycket beta-carotin som i kroppen kan omvandlas till vitamin A (också kallad retinol). Retinol behövs som byggsten för rhodopsin, en för seendeprocessen  obligatorisk substans. Utan rhodopsin kan ljuset som träffar näthinnan inte omvandlas till en elektrisk impuls. Vitamin A brist leder till nattblindhet. Vitamin A behövs alltså. Men det finns i många livsmedel som broccoli, spenat, paprika, tomater men även mjölk, äggula, lever t ex innehåller Vitamin A. Dåligt mörkerseende p g a av vitamin A-brist förekommer inte hos normala personer. Ät morötter! De skadar inte! Men de har inte den mirakelverkan som folktron hävdar. Morötter kan inte ersätta glasögon. Och kunde kaniner läsa så skulle de definitivt behöva glasögon. En kanin ser egentligen uruselt trots hög konsumtion av morötter och annan vitamin A-rik kost. Fast det är en annan fråga.

Titta i kors
FRÅGA:
Är det verkligen så att om jag tittar i kors kan ögonen stanna?

SVAR: Detta är en klassisk myt som har fastnat hos framför allt ängsliga föräldrar. Om man inte har en medfödd skelning kan en frivillig skelning genom att se i kors inte leda till permanent skelning. Man kan med andra ord inte ”bli sån”.

Användande av glasögon
FRÅGA: Kan jag få bestående synnedsättning om jag inte använder mina glasögon?

SVAR: Inte om det gäller vuxna personer. Om man inte använder sina korrektionsglas över en längre tid ser man ändå lika bra när man får titta genom dem igen. Ibland kan det vara sant om det gäller barn upp till 7–8 års ålder. Då kan denna ”myt” vara en sanning. Barn som har optiska fel bör oftast ha sina glasögon.

Ja, det här var svar på några av de vanligaste frågorna. Har du några frågor om sanningar eller myter vad gäller synen så ställ dem gärna här på bloggen.

  
Bo är medicinskt ansvarig för gråstarr och ögonmedicin på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1989. Laserpionjär i Västsverige som utfört över 10 000 ögonoperationer. Håller föredrag om ögat både nationellt och internationellt. Seglar på fritiden.

4 kommentarer till “Myt och sanning om ögon och syn”

 1. miriam skriver:

  Tack!! för denna informationen. att ögonen inte kan fastna i kors. jag har hört detta innan. och jag brukar ibland titta i kors. men jag är faktiskt lite rädd för att dom skulle kunna fastna

 2. jeanette.lindahl@capio.se skriver:

  Nu kan du tittta i kors och veta att de inte kommer att fastna :-). Hälsningar, Jeanette Lindahl, Capio Medocular.

 3. Maria skriver:

  Hej!
  Vad brukar folk andvända för ord,
  vid beskrivningar angående synfel,
  vad är eran benämning på dem?

 4. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Maria,
  När det gäller benämningar av synfel så används generellt två olika begrepp för varje typ av synfel, ett som används i dagligt tal och ett medicinskt begrepp. De begreppen är:
  Närsynthet = Myopi
  Översynthet = Hyperopi
  Brytningsfel = Astigmatism
  Ålderssynthet = Presbyopi
  Du kan läsa mer om detta på vår hemsida eller titta våra filmer.
  //Patrik Svensson

Kommentera detta inlägg