Ögonläkarens tio råd för att skydda ögonen

- 1 juni

Sommartider och dags för lite ”att tänka på” vad gäller att skydda ögonen för de skadliga strålarna.
Den som trots de ondskefulla UV-strålarna och mot förmodan ändå väljer att söka sig söderut för att njuta i solen och värmen bör tänka på följande: 

1) En uteservering under några välväxta plataner är som regel en underbar plats, men behåll solglasögonen på. UV-ljus finns överallt när det är ljust, så även i skuggan! 

2) Värst är kaféerna med vita plastbord eller blänkande aluminium. Ljusa och reflekterande ytor är kända bovar när det gäller att plåga ögonen. Både snö, vatten, och andra ljusa ytor reflekterar UV-ljuset med stor kraft.

 3) Faktum är att UV-ljuset kan tränga mer än en meter under ytan i klart vatten. Betyder det att du måste ha solglasögon innanför cyklopet? Nej, det betyder att du har något intressant att berätta för ditt resesällskap. 

4) Ett bra och begripligt mått på solens förmåga att skada dina ögon är följande tumregel: när du kan få en solbränna kan du också få en ögonskada – om du inte garderar dig med solglasögon. 

5) Huden kan efterhand vänja sig vid solens strålar (vilket den visar genom att bli brun). Dina ögon har inte samma anpassningsförmåga, utan är lika känsliga oavsett hur sällan eller ofta du är ute i solen.

 6) Moln skyddar inte alltid mot UV-ljus. Olika molntyper ger olika genomsläpp.

 7) Låt inte lura dig av den svalkande brisen eller ens den kraftiga mistralvinden i t.ex. Provence. Vind minskar inte UV-intensiteten. 

8) Gör som sydeuropeerna själva – ta siesta! Det är klokt att undvika direkt sol mitt på dagen. Mellan klockan 11 och klockan 15 är solen som starkast och UV-strålningen som mest på hugget. 

9) Tänk dig för innan du bestiger ett högt berg. För var tusende meters höjdskillnad förstärks UV-intensiteten med cirka tio procent. 

10) Ju närmare ekvatorn desto högre UV-strålning. Och ju närmare sydpolen desto större risk, eftersom ozonhålet där har förstärkt UV-intensiteten ytterligare. Gäller t.ex. Australien och Sydafrika.

Nästa vecka kommer jag att fortsätta på temat och ta upp UV-index för olika semestermål.

  
Bo är medicinskt ansvarig för gråstarr och ögonmedicin på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1989. Laserpionjär i Västsverige som utfört över 10 000 ögonoperationer. Håller föredrag om ögat både nationellt och internationellt. Seglar på fritiden.

Kommentera detta inlägg