Solglasögon minskar risken för grå starr

- 18 februari

Så här i sportlovstider är det många familjer som åker på skidresor. Men den begärliga kombinationen av stark sol och reflekterande snö kan vara direkt farlig för ögonen. Den som inte skyddar sig kan drabbas av tidig grå starr. Var därför rädd om synen och bär solglasögon. Det är en billig försäkring mot tidig grå starr.

Solens UV-strålning är i dag den enda kända faktorn som påskyndar utvecklingen av grå starr. I länder med mer solljus, som kring Medelhavet, är det vanligt att grå starr utvecklas i yngre åldrar än i vår omgivning. Den som planerar en skidresa på påsklovet gör därför klokt i att akta ögonen. I fjällmiljö är UV-strålningen extra stark när solljuset reflekteras mot den vita snön. Det bästa skyddet är både enkelt och billigt: Bär solglasögon.

Välj solglasögon med 100-procentigt UV-skydd, det har i stort sett alla modeller idag. (Vi har tidigare skrivit om solglasögon här på bloggen.) Då har du det bästa skyddet mot för tidig grå starr. Solglasögonen får däremot inte vara blåtonade. Blått glas släpper igenom för mycket blått ljus, vilket kan skada gula fläcken på näthinnan. I värsta fall kan gula fläcken skadas obotligt. Den som slarvar helt med solglasögon kan lätt drabbas av solskador även på hornhinnan med smärtsam uttorkning, så kallad snöblindhet, som följd.

Alla vet att det är viktigt att vara rädd om ögonen. Men det händer att folk slarvar av bekvämlighetsskäl. Man vill njuta av känslan och friheten att slippa glasögon. I fjällen bör man dessutom ha extra skydd mot solljus från sidorna, till exempel genom att bära breda skalmar.

Så glöm nu inte att packa ner solglasögonen i resväskan.

  
Bo är medicinskt ansvarig för gråstarr och ögonmedicin på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1989. Laserpionjär i Västsverige som utfört över 10 000 ögonoperationer. Håller föredrag om ögat både nationellt och internationellt. Seglar på fritiden.

Kommentera detta inlägg