Vilka synfel kan vi operera och hur?

- 19 april

En av många frågor som dyker upp när jag träffar människor och berättar vad jag arbetar med är ”Vilka synfel kan ni operera?” Lite kaxigt brukar jag svara ”I stort sett alla!” I dagens inlägg tänkte jag svara på frågan lite mer ingående.

Först bör man kanske känna till vilka huvudtyper av synfel som finns, så jag inleder med en snabbgenomgång av dessa. Närsynthet, översynthet och astigmatism är de vanliga synfelen som på ett eller annat sätt påverkar hur man ser på avstånd oberoende av ålder. Ålderssynhet uppträder oftast i 45-årsåldern och påverkar seendet på nära avstånd, dvs läsning, datorarbete, matlagning m.m. En vanlig missuppfattning är att åldersynthet och översynthet är samma sak, men även om de kan uppträda i samma ålder så har olika orsaker.

Så vad kan vi då operera och hur?

Jag börjar med närsynthet, som är det vanligaste synfelet vi opererar på de som inte fått åldersynthet än. Om man har en närsynthet på upp till 6 dioptrier brukar vi i de flesta fall rekommendera en laseroperation av synfelet. Om synfelet är större än 6 dioptrier så brukar vi istället rekommendera en ICL-operation. ICL-operationen har fördelen att så länge det tillverkas linser med styrkor som motsvarar synfelet, spelar det ingen roll hur stort synfelet är. Idag tillverkas linser med styrkor som motsvarar synfel på upp till 18 dioptrier. Väldigt få har en närsynthet som är större än så.

När det gäller översynthet så blir svaret något annorlunda. Om synfelet är upp till 3 dioptrier blir oftast rekommendationen en laseroperation. Därefter är det återigen en ICL-operation som rekommenderas. Även vid översynthet kan vi med hjälp av en ICL-operation korrigera stora synfel, nämligen upp till 10 dioptrier.

Astigmatism är oftast kombinerad med någon av de ovanstående synfelen. Då får man naturligtvis göra en rekommendation som grundar sig på det totala synfelet. Som enkel grundregel kan man säga att om astigmatismen är mindre än 3 dioptrier för närsynta, eller 1 dioptri för översynta, så är en laserbehandling det vi brukar rekommendera. Om astigmatismen är större än så återkommer ICL-operationen som en räddare i nöden. Astigmatism upp till 5 dioptrier kan opereras med hjälp av den operationen.

Alla de ovanstående rekommendationerna gäller för de som inte har fått problem med ålderssynthet ännu. När man fått problem att läsa brukar vi i första hand avråda från operationer som inte åtgärdar grundproblemet, nämligen ögats naturliga lins. Därför blir oftast rekommendationen en CLE/RLE-operation där man byter ut ögats naturliga lins mot en ny. Med den här typen av operation kan man åtgärda synfel nästan oberoende av glasögonstyrka, både när det gäller närsynthet, översynthet och astigmatism. Man kan dessutom i de flesta fall sätta in en multifokal lins som man ser med både på långa avstånd och vid läsning, utan glasögon.

Grunden för en korrekt rekommendation är alltid en noggrann förundersökning för att ta reda på var och ens individuella förutsättningar. När den är utförd utgår vi ifrån våra behandlingsrekommendationer för att ge ett så säkert och bra alternativ som möjligt, i varje enskilt fall.

Som avslutning kan jag alltså säga, även om det låter en smula kaxigt, att vi kan operera i stort sett alla synfel.

  
Patrik bedömer om patienter lämpar sig för synfelskirurgi och vägleder i metodval på Capio Medocular. Legitimerad optiker sen 1998. Föreläser för optiker och allmänheten om synfelskirurgi. Gillar böcker, figurspel, båten och hemvärnet.

14 kommentarer till “Vilka synfel kan vi operera och hur?”

 1. Angelica skriver:

  Hej jag undrar vilka risker det finns att operera? Jag är närsynt -1,75 på ena och -2,0 på andra och jag har ett litet brytningsfel på ena också dvs bara lite astigmatism. Är det vanligt att astigmatism blir värre med åren? Jag är 28 år idag. Sedan undrar jag om det stämmer att man kan byta ögonfärg genom operation? Eller är det bara forskning som pågår om de?

 2. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Angelica,
  När det gäller riskerna vid en operation skiljer de sig en del mellan de olika metoderna. Med ditt synfel och i din ålder skulle jag troligen rekommendera metoden Elsa, som är en laseroperation, och du kan läsa om riskerna på vår hemsida.
  Det är inte vanligt att synfelen ändras i vuxen ålder, även om små variationer förekommer hela tiden. Det betyder att synen oftast är stabil efter en operation.
  Att byta ögonfärg genom en operation är inget man kan göra i Sverige. Man har på vissa platser satt in speciella linser i ögonen för att ändra ögonfärgen. Man har även med laser kunnat ändra ögonfärgen från brun till blå genom att ta bort det pigment som färgar ögonen bruna. Det är dock metoder som i vårt tycke är mycket tveksamma.
  //Patrik Svensson, leg. optiker

 3. Alexander skriver:

  Kan man operera nystagmus

 4. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Alexander,

  Det korta svaret på din fråga är att det går att operera nystagmus. Det lite längre svaret på din fråga är att man kan operera nystagmus, men det avgörs från fall till fall och det är inte alltid lämpligt att operera. Nystagmus är inte ett synfel som sådant och vi opererar inte nystagmus på någon av våra kliniker.

  Mvh
  Patrik Svensson

 5. Dorit skriver:

  Hej, jag är 36, har +6 i båda ögonen och jag tror jag har redan borjat att känna presbiopia. Jag funderar på CLE operation och vill höra er åsikt om multifokal vs minivision alternativ. Tack

 6. Dorit skriver:

  monovision menade jag förstås!

 7. anna.bjorkholm@capio.se skriver:

  Hej Dorit, det är inte omöjligt att du redan har börjat känna av ålderssynthet (även om det verkar lite tidigt). Vi gillar både multifokal RLE och monofokal RLE med monovision som alternativ! Båda metoderna fungerar mycket bra men vilken man väljer beror på patientens förutsättningar och förväntningar. De har också sina olika för- och nackdelar som man måste ta ställning till. Det enklaste är att komma på en förundersökning så kan man reda ut vad som skulle passa just dig bäst.
  Med vänlig hälsning
  Anna Björkholm

 8. Harald skriver:

  Jag är 15 år och vill bli av med min närsynthet. Mitt synfels utveckling har börjat avstanna, när får jag operera mig?

 9. jeanette.lindahl@capio.se skriver:

  Hej Harald!
  Man räknar med att ögat har ”vuxit” klart när man är 20 år, därför bör man inte göra någon synfelsoperation innan dess. När du är 20 och om din syn då har varit stabil i 2 år så finns det möjlighet att undersöka om dina ögon lämpar sig för att operera bort synfelet.

 10. Zandra skriver:

  Hej!

  Jag har haft glasögon sedan jag var 6månader (är snart 22), har specialbeställt linser för ett år sedan med dessvärre kunde jag aldrig ha dem när jag körde bil, kollade tv ect. Så nu funderar jag starkt på att spara ihop pengar till en ögonoperation.

  Mitt synfel är ca +10 på båda ögonen med brytningfel, har dock ingen siffra på det men det anses vara starkt och vill minnas att det är över 3 i alla fall!

  Hur ser mina chanser ut? Vad kostar en sådan operation på?

 11. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Zandra,
  Det synfel som du beskriver ligger i överkant på vad som går att korrigera. Det är möjligt att det går, men förutom att det ligger nära gränsen så kan det även finnas anatomiska hinder. Om en operation skulle gå att göra, är det ICL-metoden som skulle vara aktuell. En sådan operation kostar 29000sek/öga vid den typen av synfel som du har. För att kunna ge ett helt säkert svar skulle vi behöva göra en förundersökning, men det är tyvärr ganska stor risk att vi skulle vara tvungna att avråda.
  //Patrik Svensson

 12. Helena skriver:

  HEJ! Skelade mycket som barn, använde lapp och nu är skelningen knappt märkbar. Ser bra med v öga men har brytningsfel och synfel på höger som jag inte använder, dvs jag kopplar bort h öga. Har glasögon ibland för att bli mindre trött i ögonen. Går det att operera mitt h öga? Min optiker säger att det inte är nån ide. Att det inte skulle göra skillnad Är 35//Helena

 13. Helena skriver:

  Hej! Jag har nystagmus och astigmatism och jag undrar om det går att operera och förbättra synen. Tack på förhand.

 14. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Helena,
  Nystagmus tillhör tyvärr de ögonproblem som gör det olämpligt att operera synfel. Det beror dels på att de ofrivilliga ögonrörelserna gör själva operationen osäkrare, men även på att resultatet är begränsat till hur bra man ser med glasögon före operationen och vid nystagmus är det vanligt att synskärpan är nedsatt pga de ofrivilliga ögonrörelserna.
  Mvh
  Patrik Svensson

Kommentera detta inlägg