Glad Påsk – gulan skyddar gula fläcken!

- 3 april

Nu är det påsk igen och dags att frossa i ägg i alla dess former. Men visste du att ägg, förutom att de är goda, även skyddar våra ögon?

Ägg innehåller mycket lutein och zeaxantin, vilka är två färgämnen som finns naturligt i ögats gula fläck och som det är lätt för kroppen att ta upp från äggulan.
Enligt forskning kan lutein skydda ögonen både mot grå starr men även mot åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), vilket är en sjukdom som angriper gula fläcken.

De här båda färgämnena samlas baktill i ögat där de absorberar skadligt blått ljus från solens strålar och på så sätt kan de skydda ögat mot makuladegeneration som kan göra att man på sikt förlorar synen.

Capio Medoclar har sedan många år varnat för modetrender med solglasögon med blått glas, just för att de släpper igenom det skadliga ljuset som är farligt för ögat.

Avslutningsvis vill vi på Capio Medocular önska er alla en riktigt Glad Påsk – ät mycket ägg, och om du har ett par blå solglasögon – använd dem endast inomhus :-)!

  
Jeanette är marknadsansvarig på Capio Medocular. Har arbetat med marknadsföring av sjukvård i drygt 30 år. Jobbade tidigare med ögonkirurgiska produkter på Pharmacia och sedan som marknadschef på ett Elisabeth Sjukhuset. Uppskattar skogen, naturen och att läsa och resa.

Kommentera detta inlägg