Härliga soliga sportlovstider! Var rädd om dina ögon.

- 7 februari

Äntligen sportlov! Gnistrande skare, isblå himmel och flödande vårvintersol. Bara att kasta sig ut i skidspåret eller nedför nypistade branter. Men glöm inte solglasögonen!
Det härliga solljuset reflekteras i snön och det skadliga UV-ljuset förstärks flerfalt. Risken för bestående skada på näthinnan ökar, liksom risken att drabbas av grå starr i förtid.

Förutom att det är så himla fräckt med coola solglasögon är det alltså alldeles nödvändigt för att skydda ögonen. Och du, det måste inte vara svindyra märkesbågar, även billigare solglasögon duger. Kolla bara att glasen är CE-märkta och att de skyddar till 100% mot UV-strålar. Helst bör de tillhöra strålskyddkategori 3 eller mer (fråga säljaren om det inte framgår av märkningen). Undvik helt blåtonade glas, eftersom de släpper igenom för mycket av det blå färgspektrum som gränsar till UV-ljuset, något som också anses ha skadlig effekt på gula fläcken på näthinnan.

Med dessa förmaningar önskar jag en riktigt skön upplevelse under sportlovet. På med skidor och solbrillor !

  
Bo är medicinskt ansvarig för gråstarr och ögonmedicin på Capio Medocular. Ögonspecialist sen 1989. Laserpionjär i Västsverige som utfört över 10 000 ögonoperationer. Håller föredrag om ögat både nationellt och internationellt. Seglar på fritiden.

Kommentera detta inlägg