Hjälp jag har fått gråstarr!

- 27 augusti

Ja, då har jag alltså drabbats av världens vanligaste operationsorsak – gråstarr. Det känns konstigt, för det första är jag ”alldeles för ung”, för det andra så såg jag till inte för så länge sedan som en falk på långt håll (dock sämre på nära håll ska erkännas) och för det tredje säger jag till alla som funderar på en ögonoperation att det inte är det minsta att oroa sig för. Fast nu gäller det ju mig själv och då är man inte lika kaxig längre.

Jag är så lyckligt lottad som vet hur otroligt duktiga våra kirurger här på Capio Medocular är, vilket fantastiskt operations-team vi har och vilken trygghet det är att känna att jag vet alla alltid gör sitt yttersta – och lite till. Jag behöver inte informeras och övertygas om det – jag ser det ju varje dag.
Jag är heller inte oroad över resultatet, nu ser jag både suddigt, dubbelt och har svårt med både bilkörning och läsning när det börjar skymma. Allt kan bara bli bättre. Men jag är nervös för själva operationen, för att jag ska vilja knipa ihop ögonen som visserligen sitter fast i klämmor, för att jag ska känna hur tårarna bara rinner av det starka ljuset, att jag inte ska kunna andas – eller kanske svimma.

Fast trots att jag är lite skraj så ser jag verkligen fram emot att operationen ska vara gjord, att jag får sitta där med kaffe och bulle som våra andra patienter och konstatera att jag ser jättebra och kan slippa ha en uppsjö av glasögon med olika styrkor.
Nu ska jag bara fundera på vilken typ av lins jag ska välja, det är också en nyttig erfarenhet att behöva tänka på sådana saker som jag vet att våra patienter behöver ta ställning till.

Vad gäller det där med åldern så säger våra doktorer att min gråstarr troligtvis beror på solljuset och tidigare slarv med solglasögon :-). Är det något vi på Capio Medocular brukar tjata om så är det just det – använd solglasögon! Lite av ödets ironi kan man tycka.

Återkommer längre fram i höst om hur det har gått.

  
Jeanette är marknadsansvarig på Capio Medocular. Har arbetat med marknadsföring av sjukvård i drygt 30 år. Jobbade tidigare med ögonkirurgiska produkter på Pharmacia och sedan som marknadschef på ett Elisabeth Sjukhuset. Uppskattar skogen, naturen och att läsa och resa.

Kommentera detta inlägg