Ögonlaseroperation vs. ögonlaserbehandling

- 27 februari

Det är viktigt att man får all relevant information innan man tar det stora beslutet att operera sina ögon. Med det jobbet vi har är det oerhört viktigt med kommunikation. Vi ska informera om både vinsterna och riskerna med en ögonoperation och vi måste presentera det så tydligt som möjligt, utan omskrivningar och krångliga ord. Vi vill att man ska förstå innebörden med synfelsoperationer, att det faktiskt är just det – en operation!

Vid ett kirurgiskt ingrepp innebär det att man tar risker. Det är inte en ”behandling”, för där har vi istället ett ord som för tankarna till salonger som luktar örtextrakt och som ger en känsla av välbefinnande. Vi vet att det är ett ord som används frekvent inom vår bransch, även av oss själva. Laserbehandlingar eller synfelsbehandlingar kan man ofta läsa om och risken finns att man med det ordet tar udden av allvaret med ett kirurgiskt ingrepp. Men jag är ledsen, det luktar snarare ytdesinfektion än örtextrakt hos oss och efter en operation kan man istället ha ont och se suddigt. Men det är inget vi sticker under stol med och har man fått denna information innan operationen och accepterat det så är det alltid hanterbart.

Sen kommer givetvis det där välbefinnandet allt eftersom läkningen fortskrider och synskärpan förbättras, glöm inte det.

  
Anna bedömer om patienter lämpar sig för synfelskirurgi och vägleder i metodval på Capio Medocular. Legitimerad optiker sen 2002. Föreläser för optiker och allmänheten om synfelskirurgi. Umgås gärna med familj och vänner. Tycker om musik.

2 kommentarer till “Ögonlaseroperation vs. ögonlaserbehandling”

  1. Christina Blomkvist skriver:

    Bra! Jag funderade länge innan jag bestämde mig för operation. Tyckte det kändes lite läskigt att operera just ögonen i vaket tillstånd, men nu 1 månad efter kan jag bara säga att jag är så nöjd, men visst tar det ett tag innan det är helt ok. Det är lite suddigt och ibland skaver det men min syn har förbättrats med två rader på syntavlan och det bara under 1 månad och det blir bättre och bättre! Märker nu att jag får hålla min IPhone lite längre ifrån och det är riktigt bra!

  2. jeanette.lindahl@capio.se skriver:

    Du är inte ensam om att fundera länge Christina, de flesta av våra patienter har funderat i åtskilliga år innan de fattar beslut om operation. Sedan brukar de flesta säga ”varför gjorde jag inte det här tidigare” :-). Det är jätteroligt att höra att du är nöjd och alla operationer har en viss läkningstid så det är bara naturligt att det blir bättre och bättre med tiden. Härligt att du har vunnit 2 rader på syntavlan! Hälsningar, Jeanette Lindahl, marknadsansvarig.

Kommentera detta inlägg