Rapport från examen i Philadelphia

- 3 september

I tidigare inlägg har jag skrivit om att jag gått en vidareutbildning i Norge och USA. Den 20:e maj i år var det dags för examen. Jag hade själv inte varit med om en examensceremoni i det stora landet i väster tidigare, mina erfarenheter i detta ämne begränsades till vad jag sett i diverse Hollywood-filmer, men jag kan lite kortfattat säga en sak; De gillar pompa och ståt!

Vi var över hundra studenter som tog examen i olika discipliner och på olika nivåer. Vi träffades allihop i en lokal på Kimmel Center for the Performing Arts, där vi fick våra svarta dräkter, fyrkantiga hattar och instruktioner. Våra inbjudna gäster, i mitt fall min familj, samlades i konsertlokalen där själva ceremonin skulle äga rum, varefter vi tågade in till ljudet av ståtlig musik. Väl framme på scenen stod vi upp medan universitetets hymn sjöngs och sedan följde flera tal.

De olika disciplinernas elever kallades upp i turordning, kläddes i den mantel som hör ihop med deras studier och gick sedan fram en och en för att ta emot sitt diplom av rektorn. Ju högre befattning och titel man hade desto mer utsirad och speciell var den dräkt som bars. Rektorn stack naturligtvis ut mest. Varje klass stod upp medan dess elever gick genom denna procedur och varje elev applåderades enskilt. Det märktes att vissa av de amerikanska eleverna var mycket populära då jublet nästan lyfte taket när de tog emot sina diplom. Ceremonin tog sin tid, det var många som fick stå ganska länge och det var mycket varmt den här soliga dagen i Philadelphia. Det fick till följd att en av studenterna svimmade, Hon tog sig dock fram till rektorn, sittande i en rullstol och fick sitt diplom under stort jubel.

Efter ceremonin var det dags för fotografering och lyckönskningar av diverse släktingar och vänner. Många av de amerikanska f.d. studenterna hade samlat mer eller mindre hela släkten, så även om lokalerna var stora kändes det ändå en aning trångt och det var lite lurigt att hitta min egen familj. Till slut lyckades det och de fick några bilder på en stolt svensk optiker med sitt nya diplom i famnen.

Min vidareutbildning är nu avslutat och jag kan titulera mig Master of Science i Klinisk Optometri. Vad betyder då det? I nuläget betyder det att jag fått en ökad kunskap och förståelse för ögat och dess funktion och hur det påverkas av sjukdomar, vilket naturligtvis är något jag har nytta av nästan dagligen mitt arbete. Ännu så länge ger det inga formellt utökade befogenheter i Sverige, men eftersom vi börjar bli ganska många som gått utbildningen och det dessutom finns en motsvarande utbildning i Sverige, har frågan väckts och förhoppningsvis kommer beslut tas om utökade befogenheter, i form av diagnostiska undersökningsmetoder, redan under nästa är.

  
Patrik bedömer om patienter lämpar sig för synfelskirurgi och vägleder i metodval på Capio Medocular. Legitimerad optiker sen 1998. Föreläser för optiker och allmänheten om synfelskirurgi. Gillar böcker, figurspel, båten och hemvärnet.

4 kommentarer till “Rapport från examen i Philadelphia”

 1. Lonnie Sjoquist skriver:

  Som tidigare patient onskar jag lycka till med nya examen och med din otroliga kansla och omtanke for ratt information och valmaende for patienten kan detta endast bli en framgang for din karrier.

  Kram Lonnie Sjoquist

 2. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Stort tack för dina värmande ord Lonnie, hoppas allt är bra med dig.

  //Patrik

 3. Gabriela skriver:

  Hej!
  Jag läser till optiker just nu och har alltid undrat vilka karriär möjligheter en master i klinisk optometri skulle ge.
  Här i Sverige är det inte så stort med master men i USA eller övriga Europa, vilka karriär möjligheter skulle du ha med mastern? Kan du utföra laseroperation, behandla sjukdomar och undersöka/ordinera glasögon till barn under 8 år?
  Och en sista sak, med motsvarande utbildning i Sverige, syftade du på Magisterprogrammet?
  Skulle vara jättetacksam för svar! :)

 4. patrik.si.svensson@capio.se skriver:

  Hej Gabriela,
  I USA ger master i klinisk optometri en väg in till nästa steg i deras utbildning, nämligen OD eller PhD. OD är den utbildning du behöver för att få arbeta med ögonundersökningar i USA, med förskrivningsrätt, glaukombehandling, undersöka barn m.m. Det är en längre utbildning, med ytterligare fokus på det sjuka ögat. PhD är vägen du går om du vill forska inom ämnet.
  När det gäller Europa fungerar det väldigt olika i de olika länderna. I Norge har optiker möjlighet att använda diagnostiska droppar vid sina undersökningar, om de gått master-utbildningen (eller motsvarigheten till vår DO). Dock har man inte möjligheten att genomföra operationer eller behandla eventuella sjukdomar. Du kan få behörighet att att arbeta även i England, efter genomgången master-utbildning, men jag har själv inte undersökt detta närmare.
  Det stämmer att det är magisterprogrammet jag syftade på när jag skrev om motsvarande utbildning i Sverige.
  Mvh
  Patrik Svensson

Kommentera detta inlägg